Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Ο σύλλογος " Το Ριφόρτσο", στο πλαίσιο των εορτασμών παραδίδει πιστό αντίγραφο της σημαίας που κυμάτισε στην μάχη του Λάλα

  • Κατηγορία Νέα
Tην Κυριακή 25η Ιουνίου 2017 στην ιστορική τοποθεσία «Πούσι» της τ.κ. Αχλαδινής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις για τις νίκες των Ελλήνων κατά των Τούρκων,που έγιναν από τη 12η Μαΐου έως την 23η Ιουνίου 1821 με αποτέλεσμα τη συντριβή και την απώθηση των Τούρκων από το Λάλα.

Tις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η ΠΕ Ηλείας και ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η δοξολογία στο Πούσι θα τελεστεί στις 10.30 το πρωί, θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και κατάθεση στεφάνων. Στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας θα απευθύνει χαιρετισμό, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο δικηγόρος και τέως υπουργός Αντώνης Αργυρός. Την σκυτάλη θα πάρουν μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Αχλαδινής που θα απαγγείλουν ποιήματα ενώ τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων της περιοχής θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός & Λαογραφικός σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "Το Ριφόρτσο" , θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή γραμματέα κ. Νικόλαο Λάσκαρη , ο οποίος θα παραδώσει πιστό αντίγραφο της σημαίας του τμήματος Επτανησίων που πολέμησε υπό την ηγεσία των Κωνσταντίνου & Ανδρέα Μεταξά, Ευαγγέλη Πανά, Μιχαήλ Κουτουφά και των Ζακυνθίων Παναγιώτη Στρούζα & Διονυσίου Σαμπρικού.

Η σημαία αποτελεί κειμήλιο της οικογένειας Πανά και φυλάσσεται στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου.