Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Αθλητικοί και ποδοσφαιρικοί αγώνες για την 25η Μαρτίου 1921 στο Αργοστόλι

Ο Δήμος Αργοστολίου προκήρυξε αθλητικούς και ποδοσφαιρικούς αγώνες για την 25η Μαρτίου 1921, επέτειο της Εκατονταετηρίδας οι οποίοι διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία και έγιναν η αφορμή για περισσότερη και συστηματικότερη άθληση.

Το Γυμναστήριο που γνωρίζουμε ότι υπήρχε το 1902, για άγνωστους λόγους δεν υφίστατα και έτσι οι προπονήσεις γίνονται στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Μέτελα. Τότε ακριβώς ξεκίνησε η ιδέα της ίδρυσης ενός αθλητικού συλλόγου του οποίου το όνομα θα αγκάλιαζε ολόκληρη η Κεφαλονιά. Οι ομογενείς πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο συνεργάσθηκαν με τους Αργοστολιώτες και έτσι στις αρχές του 1923 ο Παγκεφαλληνιακός ήταν πλέον αλήθεια.

Ο Νομάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης και ο Δήμαρχος Αργοστολίου Κωνσ. Καραδινός προσπάθησαν με κάθε τρόπο να συμβάλλουν στην ανέγερση γυμναστηρίου για την νεοσύστατη ομάδα του Αργοστολίου. Πλούσιοι Κεφαλονίτες έκαμαν διάφορες δωρεές και δόθηκαν συναυλίες και γιορτές τα έσοδα των οποίων θα τροφοδοτούσαν τα νέα αθλητικά σχέδια των Αργοστολιωτών. Έτσι γρήγορα κατασκευάστηκε στίβος και ανεγέρθη υπόστεγο και μάλιστα ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας Δαμασκηνός ευλόγησε εκεί την γιορτή της Σημαίας και ο Γυμνασιάρχης Γ. Πυλαρινός – ένθερμος υποστηρικτής της γυμναστικής ΄΄ εξεφώνησεν δε ενθουσιώδη λόγον΄΄.

<< Είναι βέβαιον ότι ο Παγκεφαλληνιακός Γυμναστικός Σύλλογος έχων ισχυρά θεμέλια και θέλησιν να εργασθή, πρέπει να τύχη της αμερίστου υποστηρίξεως και συνδρομής του Κράτους, του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σματείων, παντός φιάθλου και όλωνν των Κεφαλλήνων ιδιαιτέρως, ίνα συντόμως επιδείξη εργασίαν και πρόοδον και λάβη την πρέπουσαν εξέχουσαν θέσιν μεταξύ των λοιπών Γυμναστικών Σωματείων της Ελλάδος>>.

 

Πληροφορίες από : <<Η Νίκη>> Περιοδικό του ΣΕΓΑΣ- τεύχος Οκτωβρίου 1923

Επιμέλεια Διονύσης Φωκάς