Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Συγκίνησε και εντυπωσίασε η προβολή του ντοκιμαντέρ "Το Αργοστόλι που αγαπάμε" στον Πειραιά (εικόνες)

Μετά την πετυχημένη πρώτη προβολή του στο Αργοστόλι, το ντοκιμαντέρ "Το Αργοστόλι που αγαπάμε" προβλήθηκε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο της Ιωνίδειου Σχολής Πειραιά και καταχειροκροτήθηκε. 


Το ντοκιμαντέρ που είναι μια συμπαραγωγή του Πολιτιστικού, Λαογραφικού, Ιστορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας & Ιθάκης «ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ» και της Περιφερειακής ενότητας Κεφαλληνίας προβλήθηκε στην πετυχημένη εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά σε συνεργασία με  "Το Ριφόρτσο".

Στην αρχή της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Αδελφότητας κ.  Νεοφύτου  -Ζαφειράτου Μαριολένη και ο πρόεδρος του συλλόγου Διονύσης Φωκάς, ο οποίος ανέφερε ότι το ντοκιμαντέρ το οποίο γυρίστηκε με αφορμή τα 260 χρόνια που είναι πρωτεύουσα το Αργοστόλι, (1757 -2017) χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών .


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε σύσσωμο το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Πειραιά, ο Γραμματέας του συλλόγου μας κ. Ορέστης Καππάτος ο πρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας κ. Δημήτρης Πολλάτος, ο Πρόεδρος των Απανταχού Δηλινάδων κ. Κουνάδης Φωτεινός και μέλη του Δ.Σ., ο πρώην βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Μπενετάτος,η κ. Μελέτη πρόεδρος του συλλόγου φίλων Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, ο κ. Ζήσιμος Μελιδώνης μέλος Δ.Σ. του συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Καλλιθέας, ο Πρόεδρος των Καμιναράδων Ηλίας Γαλιατσάτος , ο πρώην Πρόεδρος Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά Διονύσης Κουγιανός, ο Γεράσιμος Βανδώρος από την Αδελφότητα Κεφαλλήνων Αθηνών, η κ. Μουστάκη από, Ένωση Απανταχού Πυλαρέων, ο κ. Γιάννης Βανδώρος από την Ένωση Ερίσσου " Η Αστερίδα", Από τον σύλλογο Πυργιού "Ο Αίνος" η υπεύθυνη εκδηλώσεων κ.Σταματία Καρλή και το μέλος του Δ.Σ. κ. Κατερίνα Χατζήνα, από τον σύλλογο των Φάρσων η κ. Διονυσία Βασιλάτου κ.α.

Το ντοκιμαντέρ ταξίδεψε τους θεατές στο χρόνο, από τότε που ο Δόγης της Βενετίας αποφάσισε την μεταφορά της πρωτεύουσας της Κεφαλονιάς από το κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο Αργοστόλι, μέχρι και σήμερα, μέσα από δραματοποιημένες σκηνές, παλιές φωτογραφίες, βίντεο και συνεντεύξεις.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ ζωντάνεψε ένα Αργοστόλι ιστορικό, κοσμοπολίτικο, λαογραφικό και ερωτικό. Ακούσαμε για μια πόλη άλλης εποχής, που δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές, με τον Πόντε της, την Ντογκάνα, τα θέατρα, τα αρχοντικά και τα όμορφα κτίρια, την καταπληκτική Φιλαρμονική τις σχολές και τα σχολαρχεία, τις εκκλησίες με τα περίφημα καμπαναριά, τις ταβέρνες, τα ονομαστά ζαχαροπλαστεία και τα χοροδιδασκαλεία της, τις καντάδες της.

Το διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών ντοκιμαντέρ καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές στο κατάμεστο  αμφιθέατρο της Ιωνίδειου σχολής.

Το trailer του ντοκιμαντέρ:
Μετά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ  ακολούθησε μια υπέροχη μουσική εκδήλωση , στο πρώτο μέρος της η χορωδία του Μουσικού σχολείου  Πειραιά  υπό τη διεύθυνση του μαέστρου του κ. Γεώργιου Κανδρεβιώτη  τραγούδησε  πολύ ωραία τραγούδια που  ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους  και στη συνέχεια η μαντολινάτα του ίδιου σχολείου με μαέστρο τον κ. Γιατρά μας  "ταξίδεψε" με μουσική του Ιονίου. Το μουσικό σχολείο Πειραιά σκοπεύει να ταξιδέψει στην Κεφαλονιά για να παρουσιάσει την πολύ καλή δουλειά του, μια καλή ευκαιρία που η ΚΕΔΗΚΕ θα μπορούσε  να υλοποιήσει.Ακολούθησε ανάγνωση ενός όμορφου ποιήματος για το Αργοστόλι από τον τέως πρόεδρο της Αδελφότητας κ. Διονύση Κουγιανό, απονομές  αναμνηστικών και η πολύ πετυχημένη εκδήλωση έκλεισε με τρατάρισμα Κεφαλονίτικων παραδοσιακών ποτών και γλυκών.

Συγχαρητήρια στο Δ.Σ. της  Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά για την πολύ καλή οργάνωση της εκδήλωσης.

rifortso.gr