Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Μια εξαιρετική βραδιά από το "Ριφόρτσο" για τους ιστορικούς δεσμούς Κεφαλονιάς και Σικελίας (εικόνες)

Μια εξαιρετική εκδήλωση διοργάνωσε χθες το βράδυ στο κηποθέατρο Νάπιερ στο Αργοστόλι ο Πολιτιστικός Λαογραφικός & Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» με θέμα «Ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Κεφαλονιάς και Σικελίας». 
 


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Μεσσήνης Σικελίας καθηγητής κ. Daniele Makris. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Ευάγγελος Κεκάτος, η επίτιμη πρόξενος της Ιταλίας κα. Γκραντζιέλα Μικελέτι, η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας κα. Εμμανουέλλα Σιναγκρά, ο Γεώργιος Ν. Μοσχόπουλος, πρώην Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών στη Νεότερη Ιστορία, Πρόεδρος της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών και πλήθος κόσμου. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης μέσα από ομιλίες αναδείχθηκαν ιστορικά στοιχεία που συνδέουν τα δύο νησιά, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Φωκάς Διονύσης αναφέρθηκε σε Κεφαλονίτες που έμειναν, διέπρεψαν στην Σικελία στο πέρασμα του χρόνου, όπως ο Πέτρος Μακρής, από τα Μακρυώτικα Δήμαρχος της Μεσσήνης, ο Σπυρίδων Αραβαντινός, ο Μιχαήλ Βρυώνης, οι γιατροί Γερουλάνος, Αλεβιζάτος και άλλοι.  
Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Μεσσήνης Σικελίας καθηγητή κ. Daniele Makris ο οποίος αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς των δύο νησιών, Κεφαλονίτες που έμειναν στην Μεσσήνη, σε οικογένειες που ήρθαν στην Κεφαλονιά και αυτούς που πήγαν στην Σικελία.  

Στη συνέχεια η τραγουδίστρια κα. Anna Pia Basile, τραγούδησε υπέροχα ένα Ιταλικό τραγούδι «α καπέλα» και καταχειροκροτήθηκε. 

Στην ομιλία του ο γραμματέας του συλλόγου κ. Ορέστης Καππάτος αναφέρθηκε στον Κεφαλονίτη Αντιβασιλέα των δυο Σικελίων Γεώργιο Χωραφά. Προβλήθηκε ένα όμορφο βίντεο- οδοιπορικό από το ταξίδι του “Ριφόρτσο” στην Σικελία, στα Ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας και τις συναντήσεις με τους συλλόγους της Μεσσήνης, της Bova Marina και της Στερνατίας, που δημιούργησε ο κ. Διονύσης Φωκάς με την βοήθεια του κ. Γιώργου Μεσσάρη, της κ. Ελένης Κουνάδη και του κ. Ανδρέα Δεμπόνου.

Στο δεύτερο μέρος η χορωδία και μαντολινάτα Λειβαθούς τραγούδησε Κεφαλονίτικες καντάδες και επτανησιακά τραγούδια και καταχειροκροτήθηκε. Ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου Γεράσιμος Γαλανός απήγγειλε μια αριέτα «α καπέλα». Την εκδήλωσε συντόνισε με επιτυχία το μέλος του συλλόγου κα. Κατερίνα Φωκά. 

Ακολούθησε Κεφαλονίτικο κέρασμα και γλυκά της κας Νιόβης Καμπίτση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.