Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Επίσκεψη στο χωριό Στερνατία της κάτω Ιταλίας από τον σύλλογο "Το Ριφόρτσο" (εικόνες-βίντεο)

Συνάντηση με τον Ελληνόφωνο σύλλογο της Στερνατίας στην Πούλια πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός Σύλλόγος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 κατά τη διάρκεια εκδρομής του στα ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας και στην Σικελία.

Η ελληνόφωνη περιοχή της Σαλεντινής Ελλάδας βρίσκεται στην Puglia, νότια της πόλης Lecce. Kάποτε εκτεινόταν σε μια περιοχή μεγαλύτερη από αυτή που παρουσιάζεται σήμερα, σε μια έκταση μεταξύ του Otranto (αρχ. ελλην. Υδρούς) και της Gallipoli (αρχ. ελλην. Καλλίπολις). Ένα απο τα Ελληνόφωνα χωριά της Σαλεντινής Ελλάδας είναι η Στερνατία.

Ο σύλλογος μας μετά το χωριό Καλημέρα επισκέφθηκε την Στερνατία, εκεί στην πλατεία μας περίμενε ο πρόεδρος του συλλόγου Giorgio Vincenzo Filieri ο οποίος μας ξενάγησε στο χωριό. Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ψάλλαμε το απολυτίκιο και το τροπάριο του Αγίου Γερασίμου και στην συνέχεια επισκεφθήκαμε ένα από τα υπόγεια ελαιοτριβεία της Στεραντίας.

Στον σύλλογο μας υποδέχτηκε ο κ. Gaetano Mastroilia ο οποίος μας καλοσώρισε τραγούδώντας Γκρεκάνικα, στην συνέχεια ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος του συλλόγου Giorgio Vincenzo Filieri αφού μας ανέλυσε την κατάσταση για την γλώσσα “Γκρίκο” μας τραγούδησε γνωστά Γκρεκάνικα μεταξύ αυτών και το θρυλικό “Άντρα μου πάει” και χορέψαμε Ταραντέλα.

Η Γκρίκο, γλώσσα μειονοτική, ενώνει τα ελληνόφωνα χωριά, αν και υφίσταται αλλαγές από τόπο σε τόπο. Ως το 1945 μιλούσαν την Γκρίκο σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των χωριών Calimera, Castrignano dei Greci, Corigliano d’Otranto, Martano, Martignano, Sternatia, Zollino. Μετά τον β΄παγκόσμιο πόλεμο και για λόγους κοινωνικο-οικονομικούς (μετανάστευση, σχολείο, εφημερίδες, ράδιο, τηλεόραση κλπ.) ο αριθμός των ομιλούντων μειώθηκε δραστικά. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξημένο ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής για τις ρίζες τους, την ιστορία του τόπου τους, τις παραδόσεις και, φυσικά, την γλώσσα. Το ενδιαφέρον αυτό εκφράζεται κυρίως με την δημιουργία πολιτιστικών συλλόγων που προωθούν την λαϊκή παράδοση.

Ο πρόεδρος του συλλόγου μας Διονύσης Φωκάς αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των ελληνόφωνων συλλόγων και την επαναλειτουργία του προγράμματος αποστολής Ελλήνων δασκάλων που έχει σταματήσει από το 2013. Δωρίσαμε Κεφαλονίτικα προιόντα, γλυκά και μάντολες, προσφορά από τα ζαχαροπλαστεία Βοσκοπούλα, Μάντολα και Ρομπόλα από τον Συνεταιρισμό. Επίσης δωρίσαμε Dvd με το ντοκιμαντέρ "Τα λουλούδια του πελάγους" μια προσφορά του Γιώργου Μεσσάρη.