Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Στην Bova Marina της κάτω Ιταλίας ταξίδεψε "Το Ριφόρτσο". Συνάντηση με το σύλλογο "Ντέλια" (εικόνες-βίντεο)

Συνάντηση με τον Ελληνόφωνο σύλλογο της Bova Marina στην Καλαβρία πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός Σύλλόγος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018 κατά τη διάρκεια εκδρομής του στα ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας και στην Σικελία.

 

Η συνάντηση έγινε στα γραφεία του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Ντέλια" (Δήλια) της Μπόβα Μαρίνα, ή του Γιαλού του Βούα, όπως χαρακτηριστικά ονομάζουν την πόλη αυτή οι ελληνόφωνες κάτοικοί της.

Ο πρόεδρος του συλλόγου της Bova Marina κ. Salvatore Dieni, δάσκαλος της νέας ελληνικής γλώσσας είναι οπαδός της θεωρίας που λέει ότι καλή είναι η ελληνική διάλεκτος της Καλαβρίας, γνωστή ως γλώσσα των γκρίκο, αλλά αν θέλουν οι ελληνόφωνες να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με τη μητέρα Ελλάδα θα πρέπει να μάθουν τα νέα ελληνικά.

Ο πρόεδρος του συλλόγου μας Διονύσης Φωκάς αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των ελληνόφωνων συλλόγων και την επαναλειτουργία του προγράμματος αποστολής Ελλήνων δασκάλων που έχει σταματήσει από το 2013. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, δωρίσαμε Κεφαλονίτικα προιόντα, γλυκά και μάντολες, προσφορά από τα ζαχαροπλαστεία Βοσκοπούλα, Μάντολα και Ρομπόλα από τον Συνεταιρισμό. Επίσης δωρίσαμε Dvd με το ντοκιμαντέρ του συλλόγου μας “Το Αργοστόλι που αγαπάμε” και "Τα λουλούδια του πελάγους" μια προσφορά του Γιώργου Μεσσάρη.

Το παλιό χωριό, η Μπόβα ή αλλοιώς Χώρα του Βούα στη γλώσσα των ελληνοφώνων της Καλαβρίας, βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, με το επίνειό της να βρίσκεται 9 μόλις χιλιόμετρα πιο κάτω, στη Bova Marina ή στον γιαλό του Βούα.Στην Bova Marina απολαύσαμε την καταπληκτική Ταραντέλα που χόρεψαν τα παιδιά του χωριού , οι Κεφαλονίτες εκδρομείς ... και ως συνήθως οι κανταδόροι μας έδωσαν ρεσιτάλ με Κεφαλονίτικες καντάδες.