Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Συνάντηση στην Μεσσήνη με τον Ελληνόφωνο σύλλογο του στενού Σικελίας – Ιταλίας (εικόνες-βίντεο)

Συνάντηση με τον Ελληνόφωνο σύλλογο του στενού Σικελίας – Ιταλίας πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός Σύλλόγος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 κατά τη διάρκεια εκδρομής του στα ελληνόφωνα χωριά της κάτω Ιταλίας και στην Σικελία.

 

Ο πρόεδρος του συλλόγου του στενού Σικελίας – Ιταλίας κ. Daniele Makris αφού μας καλωσόρισε μας γνωστοποίησε άγνωστες ιστορίες που συνδέουν την Κεφαλονιά με την Σικελία. Στην συνέχεια ακούσαμε από άτομα που ζουν στην Καλαβρία και συμμετείχαν στην συνάντηση, τα παραδοσιακά “Γκρίκο” ή Γκρεκάνικα τα οποία είναι μια διάλεκτος της Ελληνικής γλώσσας.Ο πρόεδρος του συλλόγου μας Διονύσης Φωκάς μετά τον σύντομο χαιρετισμό του παρέδωσε στον σύλλογο της Μεσσήνης πάνω από 700 Ελληνικά βιβλία για να δημιουργήσουν βιβλιοθήκη, μια προσφορά μελών του “Ριφόρτσο” με τη συμμετοχή του συλλόγου Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Αιγιαλείας – Καλαβρύτων.


Η ανακοίνωση της συνάντησης σε Ιταλική εφημερίδα


Η κυρία Ειρήνη Κατερινάκη Μπρούνο, μέλος του συλλόγου μας διάβασε ποιήματα στα Ελληνικά από το βιβλίο της “Καταιγίδα – Tempesta” και μας συγκίνησε με την ιστορίας της.
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, δωρίσαμε Κεφαλονίτικα προιόντα, γλυκά και μάντολες, προσφορά από τα ζαχαροπλαστεία Βοσκοπούλα, Μάντολα και Ρομπόλα από τον Συνεταιρισμό. Επίσης δωρίσαμε Dvd με το ντοκιμαντέρ του συλλόγου μας “Το Αργοστόλι που αγαπάμε” και "Τα λουλούδια του πελάγους" μια προσφορά του Γιώργου Μεσσάρη.Οι Κεφαλονίτικες καντάδες έκλεψαν την παράσταση. Με πρωταγωνιστές τον Σπύρο Χουρμούζη και τον Μάκη Παγουλάτο τραγουδήσαμε στον χώρο του συλλόγου ... “Το καράβι” ...και στ' Αργοστόλι άραξε το πολυαγαπημένο !Η συνάντηση αυτή ήταν η αρχή μιας καλής συνεργασίας για τους δυο συλλόγους, σύντομα αναμένουμε στην Κεφαλονιά τον πρόεδρο κ. Daniele Makris προκειμένου να εξετάσουμε νέες μορφές συνεργασίας.