Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Πριν από ένα χρόνο δημιουργήσαμε στο facebook το ΄΄ΚΟΜΠΟΓΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ΄΄, μια ομάδα ανθρώπων με μεγάλο ενδιαφέρον-αναζήτησης και τεκμηρίωσης ιστορικών φωτογραφιών και ντοκουμέντων των νησιών μας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου στο ΚΟΜΠΟΓΙΟ (που στην ντοπιολαλιά μας σημαίνει ΟΜΑΔΑ) είδαμε πλήθος παλιών φωτογραφιών και αγνώστων ιστοριών, δημιουργήθηκαν πολλά θεματικά άλμπουμ από εικόνες που βλέπαμε για πρώτη φορά.

Αυτή η επιτυχημένη προσπάθεια που ξύπνησε ευαισθησίες, μπόλιασε πιο πολύ το ενδιαφέρον για τον τόπο μας και είχε ώς αποτέλεσμα να ιδρυθεί ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης ΄΄ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ΄΄.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν εκλογές τον Αύγουστο του 2016  και το πρώτο Διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΦΟΡΤΣΟ αποτελείται από τους:

ΦΩΚΑ Διονύσιο Πρόεδρο

ΓΑΛΑΝΟ Γεράσιμο Α΄Αντιπρόεδρο

ΚΑΡΑΒΒΙΑ Τηλέμαχο Β΄Αντιπρόεδρο

ΚΑΠΠΑΤΟ Ορέστη Γενικό Γραμματέα

ΚΑΤΣΟΥΡΗ Διονύσιο Ταμία

ΔΕΜΠΟΝΟ Ανδρέα Μέλος

ΦΩΚΑ Αικατερίνη Μέλος

με αναπληρωματικά μέλη τους

ΛΑΣΚΑΡΗ Νικόλο και

ΒΙΤΣΕΝΤΖΑΤΟΥ Σταματία

 

 

Η λέξη ΡΙΦΟΡΤΣΟ στην Κεφαλονίτικη και Θιακή ντοπιολαλιά σημαίνει ΄΄ΕΝΙΣΧΥΣΗ΄΄ αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, Επαναδημιουργία –Επανεκίνηση-Επαναδραστηριοποίσηση όλων των ανθρώπων που αγαπούν τα νησιά μας, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, που πιστεύουν ότι έχουμε να παρουσίασουμε πολλά ιστορικά γεγονότα και να αναβιώσουμε άγνωστα και ξεχασμένα δρώμενα.

Σκοποί του Συλλόγου είναι η έρευνα-τεκμηρίωση και ανάδειξη κάθε ωραίου, απλού, ιστορικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος που αφορα τα νησιά μας,η ανάδειξη και διατήρηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς,

Επιπλεόν σκοπός του συλλόγου είναι η φανέρωση και ανάδειξη των προσώπων που διαβιούν στο εξωτερικό, τιμούν την καταγωγή τους και αξίζει να γίνουν αρωγοί στα όμορφα δρώμενα των νησιών μας, τιμώντας τους πρώτα για το έργο τους.

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη γέννησαν προσωπικότητες με τοπικό και διεθνές ενδιαφέρον που χάραξαν σελίδες ιστορίας και προσφοράς.

Αυτές τις μορφές όπως ο Χουάν Ντε Φωκά, Αφοί Λειχούδη Μικελακάτος, Λοβέρδος Νικόλαος, Κωνσταντίνος Γεράκης και πολλοί άλλοι, αξίζουν την ανάλογη προβολή για να είναι οδοδείκτες μιας νέας μελλοντικής προσφοράς στα νησιά μας.

Γι΄αυτό σας θέλουμε όλους κοντά μας, πιστεύοντας πως ενώνοντας τις δυνάμεις μας θα πετύχουμε πολλά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Σκοποί του συλλόγου: