Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Με επιτυχία η εκδήλωση του Ριφόρτσο για την «υιοθεσία» της Λακήθρας από τους Γάλλους στους σεισμούς του 1953 (εικόνες)

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες από τον Πολιτιστικό, Λαογραφικό, Ιστορικό Σύλλογο Κεφαλληνίας & Ιθάκης «ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ» και την Τοπική Κοινότητα Λακήθρας με θέμα "Ιστορία και Λαογραφία της Λακήθρας - Η υιοθεσία του χωριού από τους Γάλλους την περίοδο των σεισμών του 1953, στην δύσκολη εκείνη ώρα «μηδέν» για τα νησιά μας. “
 


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης που παρακολούθησε πλήθος κόσμου στην Καλλιθέα της Λακήθρας, παρουσιάστηκαν άγνωστες πληροφορίες και φωτογραφίες για την ιστορία της Λακήθρας και την υιοθεσία της από τους Γάλλους στους σεισμούς του 1953. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο δημοτικός σύμβουλος Λειβαθούς κ. Ηλίας Κουρκουμέλης. 
 

Στα πλαίσια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στην επίτιμη πρόξενο της Γαλλίας στην Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα κ. Εμμανουέλλα Σιναγκρά, για τη βοήθεια και την προσφορά της χώρας αυτής στους κατοίκους της Λακήθρας, στη δύσκολη περίοδο των σεισμών του 1953 από τον πρόεδρο του συλλόγου “Ριφόρτσο” κ. Διονύση Φωκά και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Λακήθρας κ. Γιάννη Κωνσταντάτο. 


Στις ομιλίες ο πρόεδρος του συλλόγου “Ριφόρτσο” αναφέρθηκε στην ιστορία του χωριού από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι και την υιοθεσία του χωριού από τους Γάλλους αναδεικνύοντας άγνωστες πληροφορίες , ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κ. Γεράσιμος Γαλανός στην Λαογραφία του χωριού, ενώ ο κ. Σπύρος Αυγουστάτος στην ιστορία του Δημοτικού Σχολείου της Λακήθρας. 

Στη συνέχεια το λόγο πήραν η κ. Ρούλα Γονατά Μουστάκη που μίλησε για την βοήθεια του Γαλλικού λαού στην Αγία Ευφημία και ο κ. Ηλίας Τουμασάτος που ανέλυσε τη σχέση του Παρισιού με το χωριό της Άσσου και τη βοήθεια των Γάλλων την περίοδο των σεισμών του 1953. 
 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Ευφημίας «Το Φανάρι» χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και μετά το πέρας της εκδήλωσης , ακολούθησε Κεφαλονίτικο τραταμέντο. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΗΚΕ.