Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Με επιτυχία η παρουσία του συλλόγου “Το Ριφόρτσο” Κεφαλληνίας και Ιθάκης στον Πειραιά (εικόνες )

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου.


Φέτος, η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον σύλλογο “Το Ριφόρτσο” Κεφαλληνίας και Ιθάκης με πολύ μεγάλη  συμμετοχή των μελών, φίλων και καλεσμένων που γέμισαν κυριολεκτικά την αίθουσα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του “Ριφόρτσο” εκπροσώπησαν ο Α΄Αντιπρόεδρος Γεράσιμος Γαλανός και ο Γενικός Γραμματέας Ορέστης Καππάτος.

Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο συμπατριώτης μας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος. Η Πρόεδρος της Αδελφότητας κα. Μαριολένη Νεοφύτου απήυθυνε σύντομο χαιρετισμό και έκανε μια μικρή αναδρομή στις προσπάθειες που καταβάλει η αδελφότητα αλλά και για την συνεργασία με τον πολιτιστικό – λαογραφικό – ιστορικό σύλλογο της Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο». Η πρόεδρος έδωσε αναμνηστικό ενθύμιο ένα τόμο από τα Κεφαλληνιακά Σύμμικτα του Τσιτσέλη στον εκπρόσωπο του συλλόγου μας και ο Γεράσιμος Γαλανός ανταπέδωσε με μια αναμνηστική πλακέτα.

Ο Αντιπρόεδρος του “Ριφόρτσο” Γεράσιμος Γαλανός μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό εξήγησε ότι η λέξη “Ριφόρτσο” στην Κεφαλλονίτικη και Θιακή ντοπιολαλιά σημαίνει “Ενίσχυση- Επαναδημιουργία –Επανεκίνηση-Επαναδραστηριοποίηση” όλων των ανθρώπων που αγαπούν τα νησιά μας, την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους, Επίσης τόνισε τις προσπάθειες που κάνει ο σύλλογος για την αναβίωση και διατήρηση των εθίμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Τέλος παρουσιάστηκε σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που έπαιζε σε ειδικό σλάιντ καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Μέσω της Μαντολινάτας και των Χορευτικών τμημάτων, οι παρευρικόμενοι “ταξίδεψαν” νοερά σε μνήμες του χθες, μνήμες που δεν ανήκουν αποκλειστικά στην Επτανησιακή κοινότητα , αλλά σε όλη την ανθρωπότητα. Η νεανική χορωδία και τη μαντολινάτα της Αδελφότητας κέρδισε τις εντυπώσεις με τα Κεφαλονίτικα κάλαντα, τις καντάδες και τις αριέτες. Έπαιξαν επίσης μικρά θεατρικά δρόμενα, από το τμήμα νεολαίας της αδελφότητας που μας «ταξίδεψαν» στη διάρκεια του μεσοπολέμου, στην προσεισμική Κεφαλονιά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν , ο πρώην υπουργός και βουλευτής Πειραιά κ. Θεόδωρος Δρίτσας, η βουλευτής Πειραιά κ. Ελένη Σταματάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κ. Γιώργος Κοκκόλης, ο τ. υπουργός και βουλευτής κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο τ. βουλευτής κ. Δημήτρης Καρύδης και πολλοί άλλοι Κεφαλονίτες και Θιακοί.


Ο σύλλογος "Το Ριφόρτσο"  εξέδωσε συγχαρητήρια επιστολή προς την Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά :

 

Ο Πολιτιστικός , Ιστορικός & Λαογραφικός Σύλλογος Κεφαλληνίαςς & Ιθάκης «Το Ριφόρτσο» , σας εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια για την άρτια και πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον σύλλογο μας το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Θέλουμε επίσης να σας ευχαριστήσουμε για την εξαιρετική συνεργασία και για το γεγονός ότι αυτή, πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη γιορτή του ιστορικού συλλόγου σας, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Μέλη και φίλοι του συλλόγου του “Ριφόρτσο” που παραβρέθηκαν στην ομολογουμένως υποδειγματική εκδήλωση, αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ιδιαίτερα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην Πρόεδρο κα. Μαριολένη Νεοφύτου, την υπεύθυνη νεολαίας κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά αλλά και σε ολόκληρο το Δ.Σ. του συλλόγου σας που “γράφει ιστορία” εδώ και 95 χρόνια.

Ευχόμαστε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας αλλά και μια ευχή για συνέχεια στην συνεργασία των συλλόγων , που μόλις ξεκίνησε. 

                        Για το Δ.Σ.

  Ο Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας 

Φωκάς Διονύσης              Καππάτος Ορέστης