Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ"

Εντυπωσίασε "Το Ριφόρτσο" στην πρώτη του εκδήλωση στο Αργοστόλι (εικόνες- βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου η εκδήλωση με τίτλο «Κεφαλονιά & Ιθάκη, μνήμες του χθες, σημάδια στο σήμερα» από τον Πολιτιστικό, Λαογραφικό, Ιστορικό Σύλλογο Κεφαλληνίας & Ιθάκης «ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ».

Μια προσπάθεια ανάδειξης παλιών κτιρίων - μνημείων των νησιών μας, που παραμένουν όρθια, (ή σχεδόν όρθια), σε πείσμα του χρόνου, των ανέμων, των ανθρώπων, του εγκέλαδου.

Μέσα από μια φωτογραφική, αλλά και κινηματογραφική προβολή, άγνωστου, μέχρι σήμερα, υλικού για τα νησιά μας, περιηγηθήκαμε νοερά σε μνήμες του χθες αλλά είδαμε και τα “σημάδια” που παραμένουν σήμερα όρθια και οφείλουμε να τα προστατέψουμε.

Το ιστορικό του συλλόγου

Πριν από ένα χρόνο δημιουργήθηκε στο Facebook το "ΚΟΜΠΟΓΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ", μια ομάδα ανθρώπων με μεγάλο ενδιαφέρον-αναζήτησης και τεκμηρίωσης ιστορικών φωτογραφιών και ντοκουμέντων των νησιών μας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου στο ΚΟΜΠΟΓΙΟ (που στην ντοπιολαλιά μας σημαίνει ΟΜΑΔΑ) δημοσιεύτηκαν πλήθος παλιών φωτογραφιών και αγνώστων ιστοριών, δημιουργήθηκαν πολλά θεματικά άλμπουμ από εικόνες που βλέπαμε για πρώτη φορά.

Αυτή η επιτυχημένη προσπάθεια που ξύπνησε ευαισθησίες, μπόλιασε πιο πολύ το ενδιαφέρον για τον τόπο μας και είχε ώς αποτέλεσμα να ιδρυθεί ο Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης "ΤΟ ΡΙΦΟΡΤΣΟ".

Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο εκλογές και το πρώτο Διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΦΟΡΤΣΟ αποτελείται από τους: 

ΦΩΚΑ Διονύσιο Πρόεδρο
ΓΑΛΑΝΟ Γεράσιμο Α΄Αντιπρόεδρο
ΚΑΡΑΒΒΙΑ Τηλέμαχο Β΄Αντιπρόεδρο
ΚΑΠΠΑΤΟ Ορέστη Γενικό Γραμματέα
ΚΑΤΣΟΥΡΗ Διονύσιο Ταμία
ΔΕΜΠΟΝΟ Ανδρέα Μέλος
ΦΩΚΑ Αικατερίνη Μέλος
με αναπληρωματικά μέλη τους
ΛΑΣΚΑΡΗ Νικόλο και
ΒΙΤΣΕΝΤΖΑΤΟΥ Σταματία 

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου του συλλόγου, Διονύση Φωκά, ο οποίος παρουσίασε το Διοικητικό Συμβούλιο και αναφέρθηκε στους σκοπούς του νεοσύστατου συλλόγου, στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Άγγελος Κωνσταντάκης και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ευάγγελος Κεκάτος.

 
Η φωτογραφική και κινηματογραφική προβολή ξεκίνησε με τον Ηλία Τουμασάτο που μας "ταξίδεψε" στη διαχρονική σκηνή της πόλης του Αργοστολίου, Λιθόστρωτο, Κεντρική πλατεία, Ριζοσπάστες.Ακολούθησε ο Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός με θέμα:  “Σελίδα ημερολογίου: Από σεισμού αντιβούισμα” με παρουσίαση ενός  άγνωστου ηχητικού ντοκουμέντου, τη φωνή της Μαρίκας Κοτοπούλη, που μιλούσε για τους σεισμούς του 1953 στην Κεφαλονιά – Ιθάκη και  την Ζάκυνθο.Ο Ορέστης Καππάτος παρουσίασε  ένα σπάνιο φιλμ της πόλης του Αργοστολίου του 1938 που ανήκει στον κ. Στάθη Αμπατιέλο. Το φιλμ έδειχνε την προσεισμική Κεφαλονιά, τον Κεφαλονίτη μουσουργό Διον. Λαυράγκα, το  θωρηκτό Αβέρωφ και το Βρετανικό αεροπλανοφόρο Glorious στο λιμάνι του Αργοστολίου.Τέλος, ο Τηλέμαχος Καραβίας παρουσίασε ένα φιλμ του Στάθη Ραυτόπουλου από την Ιθάκη του 1951, παλιές φωτογραφίες και ανέλυσε την ιστορία της Ναυτικής Σχολής Ιθάκης. Η εκδήλωση έκλεισε με τα χορευτικά από την Ιθάκη “Χαρίλαος Τσιγώνιας” , από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελειού “Ιωάννης Φωκάς”, και τον «Εξωραϊστικό & Επιμορφωτικό Σύλλογο Δηλινάτων».

Στο φουαγιέ του Θεάτρου λειτουργούσε έκθεση με φωτογραφίες την προσεισμική Κεφαλονιά και την Ιθάκη.Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κεφαλονιάς . (ΚΕΔΗΚΕ)